Pregatirea pentru interviu / reguli importante de prezentare la un interviu

Ca înainte de orice examen pe care trebuie să-l susţii trebuie să fii pregătit atât din punct de vedere al cunoştinţelor, dar şi să fii stăpân pe tine. Cel mai important este să-ţi pregăteşti atitudinea.
Fii optimist şi ai încredere în forţele tale, concentrează-te asupra trăsăturilor tale pozitive şi a realizărilor tale.
Reconsideră-ţi punctele tari şi aminteşte-ţi de succesele tale de până acum.
Înainte de a ajunge la interviu încearcă să obţii cât mai multe informaţii despre firmă şi locul de muncă oferit. Pentru a face asta ia legătura cu un angajat al firmei sau contactează secretara.
Poţi cere o prezentare a firmei şi chiar mai multe informaţii care ţi-ar putea fi utile la interviu:
 Este o firmă regională, naţională sau internaţională?
 Câţi angajaţi are?
 Ce produse/servicii oferă pe piaţă?
 Care este modul de funcţionare al firmei?
 Care este titulatura exactă a postului pentru care candidezi?
 Care sunt responsabilităţile acestui post?
 Care este numele şi titlul persoanei care va desfăşura interviul?
 Care sunt trăsăturile sale de caracter?
 Ce aşteptări are de la un candidat?
Cel care ia interviul va lua în considerare interesul şi motivaţia celui care solicită poziţia respectivă pentru problemele firmei de aceea îţi va explica care sunt nevoile actuale ale firmei. Tu trebuie să descoperi cât mai multe informaţii cheie pentru firmă.
Ai grijă cum îţi alegi îmbrăcămintea! Aspectul exterior contează! El demonstrează nivelul de înţelegere al culturii în care va trebui să-ţi desfăşori activitatea şi gradul de adaptare la cerinţele firmei.
Ţinuta vestimentară trebuie să fie adecvată locului de muncă. Dacă te vei îmbrăca în costum pentru o slujbă care cere activitate manuală atunci vei da impresia că pretenţiile tale depăşesc condiţiile de muncă pe care ţi le poate oferi firme.
Dacă soliciţi un loc de muncă unde se desfăşoară activităţi de lucru cu publicul, cu clienţii atunci ar trebui să-ţi reconsideri atitudinea şi să îmbraci un costum. Este recomandată îmbrăcămintea sobră, dar nu austeră.
În orice situaţie este bine să fii îmbrăcat profesional şi confortabil.
Prezenţa vizuală poate conta foarte mult pentru prima impresie. Aşa că ai grijă!
Pentru femei ar fi recomandabil să îmbrace un costum clasic, să poarte pantofi cât mai simpli, să fie moderată cu machiajul, fără prea multe bijuterii şi să aibă un aspect îngrijit.
Pentru bărbaţi ar fi potrivit un costum şi o cravată conservatoare şi să aibă un aspect îngrijit (proaspăt ras, pantofii lustruiţi).
Pentru a combate stresul de dinainte de interviu pregăteşte-te psihic! Cu o zi înainte pregăteşte tot ce vei avea nevoie a doua zi (haine, mapa cu documentele necesare, copia după cartea de muncă etc.). Dar mai ales recapitulează informaţiile pe care le-ai dobândit referitoare la firma angajatoare, reciteşte anunţul ca să-ţi reaminteşti aspectele importante şi exersează subiectul pe care-l vei avea a doua zi de dezbătut. Cu cât vei stăpâni mai bine rolul de candidat ideal cu atât vei avea mai multe şanse.

În timpul interviului:
 Fii punctual! Cel care va lua interviul va interpreta punctualitatea ca o dovadă a seriozităţii, a profesionalismului şi a dorinţei solicitantului de a se angaja.
 Fii pozitiv! Încearcă să fii amabil cu toată lumea, fă-i să se simtă confortabil, zâmbeşte.
 Fii relaxat! Interviul este o conversaţie nu un interogatoriu. Şi cel din faţa ta vrea să facă o impresie bună.
 Fii încrezător în forţele tale! Răspunde la întrebări cu voce clară şi priveşte în ochi intervievatorul.
 Nu fă comentarii negative la adresa foştilor angajatori!
 Pune întrebările pregătite de acasă! Ele trebuie să reflecte orice informaţii despre firmă, loc de muncă, responsabilităţi raportate la poziţia pe care o doreşti în firma respectivă.